Elev Ordförande vid Kenya Projektet

Sakarias Eriksson

2006-2007

Under min skoltid på SSHL hade jag möjligheten att engagera mig i Kenyaprojektet. Vad som började som ett välgörenhetsprojekt blev snabbt en mycket viktig och kär del av min fritid, inte minst på grund av närheten vi kände gentemot dom projektet vände sig mot. Kontrasten mellan vår mätta tillvaro och verkligheten för barnen och kvinnorna vi bistod i Kenya blev glasklar, och det gav mig en ny insikt om världen, och har motiverat mig att fortsätta bygga upp min förståelse om hur vi kan bidra på ett smart sätt. Det som slog mig mest genom åren i Kenyaprojektet var den underbara sammarbetsviljan och styrkan mellan denna grupp människor i Sverige och Kenya, vars enda strävan var att förbättra tillvaron för varandra, nu och i framtiden. Nu för tiden kommer jag på mig själv med att referera till projektet i alla möjliga sammanhang för att poängtera vikten av gemenskapen och viljan i välgörenhet. 

Efter SSHL gick jag vidare till att studera ekonomi med asiatisk inriktning samt kinesiska på handelshögskolan i Köpenhamn där jag nu läser min fjärde termin. Det är en mycket spännande utbildning som känns relevant till nutida ekonomiska och politiska omständigheter.

Efter min bachelor planerar jag att arbeta i några år för att sen söka mig in på mastersprogrammet i Public Health vid Lunds universistet, med det slutgiltiga målet att få arbeta antingen för UNICEF eller WHO i Köpenhamn. 
Matilda Arvidsson Kvissberg

2007-2008

Kim Charlotte

2008-2009

Emmy Wassenius

2009-2010

Hej,

Jag heter Emmy Wassénius och jag tog studenten från IB programmet på SSHL år 2010. Jag var Ordförande för Kenyaprojektet i mitt sista år, året 2009-2010. Det var en av de bästa föreningarna jag har varit med i, framförallt på grund av all den entusiasm som alla visade. Med så mycket folk intresserade av att vara med i föreningen så var det otroligt enkelt att vara framgångsrik i våra insamlingar. Mitt starkaste minne från hela min tid som ordförande är nog trots detta, när vi fick ta alla PET flaskor från hela året och delar av det forna året från köket och panta alla dessa. Jag tror vi pantade 6-7 fulla kundvagnar.

Att vara ordförande för Kenya projektet öppnade både mina ögon och mina möjligheter till att fortsätta med välgörenhetsarbete efter min tid på SSHL. Jag går just nu på The University of St Andrews i Skottland, och är här med i flera olika välgörenhetsprojekt. Jag är ordförande i One Water Society, en förening som samlar in pengar för att sponsra vattenpumpar i Afrika. Vi samlar in ca 20 000 kr årligen så vi har snart tillräckligt med pengar för en ny pump. För några år sedan så lyckades föreningen sponsra en hel pump, som nu finns i Nasamba i Malawi. Jag kommer faktiskt att få se denna pump i sommar som del av ett av mina andra välgörenhetsprojekt. Pedal Africa 2012 är nog ett av det största om inte det största, projektet som jag kommer vara med om i mitt liv. Jag tillsammans med 4 andra elever från universitetet kommer i sommar cykla tvärs över Afrika, från östra kusten av Moçambique till västra kusten av Namibia. Vi har samlat in pengar sen i oktober förra året och kommer fortsätta fram till vi är tillbaka. Vi har hit in tills samlat in nästan 40 000 kr och vi satsar på att samla in 140 000 kr innan vi är klara. Det kommer att vara otroligt fysiskt krävande men kommer definitivt att vara en ”once in a lifetime” möjlighet.

Om ni vill höra mer om vad jag gör nu, så kan ni kolla på Pedal Africa hemsidan: http://pedalafrica.wordpress.com


Casper Norden

2010-2011

Som vanlig medlem och sedan ordförande i Kenya Projektet fick jag möjligheten att umgås och utvecklas på ett annorlunda och stimulerande sätt. De utmaningar som mitt arbete med projektet innebar gav mig chansen att se min omgivning med nya ögon samtidigt som jag fick använda de färdigheter och kunskaper som lärt mig i skolan. Mitt arbete med Kenya Projektet gav mig också möjligheten att pröva på en roll med ansvar utanför den traditionella skolmiljön för att på så vis förbereda mig för verklighetens utmaningar som inte kan lösas med hjälp utav en kursplan eller ett facit. Kenya Projektets förmåga att erbjuda SSHLs elever möjligheten att arbete mycket nära välgörenhetens mål, gav mig också en djupare förståelse för hur livet i ett utvecklingsland är samt hur mycket mina ansträngningar kunde förbättra omständigheterna för projektets stödmottagare.


Mitt arbete med Kenya Projektet har givit mig mycket inspiration när jag skrivit mina universitetsansökningar och fungerat som en bra utgångspunkt för intressanta konversationer i inte bara universitetsintervjuer, men också andra mer vardagliga omständigheter.

Att vara involverad i Kenya Projektet är något som jag starkt rekommenderar nuvarande elever på SSHL att pröva på då jag är säker på att de kommer att uppskatta den personliga utveckling och tillfredsställelse som välgörenhetsarbete utanför skolans vanliga ramar ger!