Mama Norah var den gamla matriarken i byn Wagwe och hon hade ett stort hjärta. I sitt och maken Joels (d1979) hem var alla välkomna. Dom var själva fattiga men var alltid beredd att hjälpa. Under många år hjälpte Mama Norah byns kvinnor vid deras förlossningar när det inte fanns möjlighet att uppsöka vård. För Norah och Joel var utbildning viktigt. Dom förstod tidigt att utbildning är det bästa sättet att bekämpa fattigdom. Deras äldsta som David Magoma utbildades till lärare och var med och grundade två skolor. Där fick även de fattigaste barnen utbildning även om det saknades medel till skolavgifter. Då den ena skolan låg bredvid Mama Norahs hus tog hon emot de fattigaste och gav dom lunch när dom inte hade mat eller kunde gå hem. Det var en kamp och med kärlek och generositet öppnade hon sitt hem för många.
Här är historien om Kenyaprojektet och The Mama Norah Education Centre.
Hösten 2005 då Mama Norahs döttrar Alice och Hulda arbetar som ekonomibiträden på Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk (SSHL) pratade Alice och hennes kollega Nina Plöen som arbetade som elevhemsföreståndare, om livet och sina olika förutsättningar och erfarenheter från två olika världar, det välbärgade Europa och det fattiga Afrika. Nina blev väldigt berörd när hon förstod det ansvaret som vilade på Alices och hennes syster Huldas axlar vad gällde deras släktingar och syskons barn samt deras gamla mamma, Mama Norah. Nina i sin roll som elevhemsföreståndare, hade många samtal med sina elever och deras föräldrar då det ingår att man skall arbeta med välgörenhet i någon form för att få ut sin examen när man läser det internationella programmet IB, och det är inte helt lätt att hitta verksamheter för att kunna göra detta.
Föreningen startar som ett stipendiepogram.
Efter brodern David Magomas allt för tidiga död, fick Alice och hennes storasyster Hulda lämna Kenya för att hjälpa familjen och tjäna pengar i Sverige.
Då både Alice och Hulda jobbade på SSHL vid den här tidpunkten väcktes idén om att starta ett projekt där gymnasieeleverna vid SSHL genom olika välgörenhetsarrangemang skulle samla in pengar för att stötta de föräldralösa barnen som Alice och Hulda ansvarade för.
Idén väcktes I februari 2006 och arbetet började med fokus på att stötta 2 flickor, Agnes och Diana med deras skolpeng. Eleverna på SSHL kände omedelbart ett starkt engagemang och föreningen Kenyaprojektet vid SSHL startades.
2 år senare var runt femtio elever från skolan engagerade i projektet och man kunde då finansiera skolavgifterna för 8 barn i Kenya. Dessa elever gick då på gymnasiet på internat till en kostnad av ca 4000 sek per barn och år.Detta fungerade fantastiskt bra och viljan att hjälpa fler i ett tidigare skede föddes..
The Mama Norah Education centre föds.
2011 började tanken ta form att starta en förskola för de föräldralösa och fattigaste barnen i Alice och Huldas hemby Wagve som ligger i en av de fattigaste regionerna i Kenya. Förskola i Kenya är inte gratis. Detta gör att de fattigaste barnen inte går i förskola och halkar därigenom efter i skolan redan från start. Forskning visar att det bästa sättet att bryta fattigdomen framförallt hos flickor är att försöka hålla dem kvar i skolan så länge som möjligt.
Historien om the Mama Norah Education Centre
2011
Projektet fick en större donation på våren och man kunde då börja undersöka möjligheterna att få starta en förskola och att hitta mark att uppföra den på. I november samma år var tomten inköpt och Nina besökte då Kenya för första gången tillsammans med Alice. Nu startades kampanjen “Buy a brick” to build a School. Eleverna sålde fiktiva tegelstenar i form av ett certifikat för 100 kr st.
2012
I november kunde vi sätta spaden i marken och börja bygga vår förskola.
2013
I juni reste Nina och Alice till Kenya med 10 gymnasieelever från SSHL som var med och hjälpte till med bygget. Skolan stod helt klar och invigdes till läsårsstarten 4 januari 2014. Då hade vi fyrtio elever fördelade på 3 olika förskoleklasser i ålder 4-6 år. Sallie Redman, förälder vid SSHL och generös bidragsgivare förrättade invigningen tillsammans med representanter från Kenyanska skolministeriet
2014
Undervisningen är igång med 40 elever fördelade på tre förskolegrupper.
Under våren reste Nina med en ny grupp elever till skolan i Kenya och installerade ett vattenreningsfilter samt mulltoaletter. Detta skedde i samarbete med en av de elever som år 2006 var med i den grupp elever som startade projektet och nu var verksam med sitt företag som bl a arbetar med vattenrening i Kenya.
I oktober 2014 reste Nina dit med en tredje grupp elever och denna gång var syftet att få elektricitet till förskolan. I sitt bagage hade de med sig en komplett solcellsanläggning som bland annat bestod av 2 st paneler som vardera var 170 x 100 cm stora. Två av eleverna gjorde detta som ett gymnasiearbete och deras handledare Rolf som också var med på resan skötte installationen. Nu hade skolan både rent vatten, hygieniska toaletter och elektricitet.
Då våra barn kommer från de allra fattigaste området och de flesta är föräldralösa så är näringsbrist ett stort problem. Vi beslutade därför att servera frukost och lunch på skolan. Under det första läsåret lagades maten utomhus men nu hade skolan växt till sextio elever och planeras att växa dynamiskt med ca tjugo elever per år. Därför behövs det ett ordentligt kök för att möta framtidens behov. Under det kommande året byggdes ett ordentligt kök .
2015
Skolan har 60 elever.
I oktober 2015, i samband med att ytterligare en grupp från Sverige var på besök sattes också spaden i marken för ytterligare ett skolhus som skulle inrymma grundskolan.
2016
Skolan har 80 elever
Under 2016 pågår skolbygget. Våra första grundskoleklasser är under den här tiden inhysta i provisoriska skolhus som bestod av plåtskjul.
I juni gör TAB, teachers across borders, entre i Wagve och på Mama Norahs. Lärare från hela världen kommer till Wagve och jobbar på 5 skolor i regionen i två veckor. Johan Holmberg håller i detta.
I samband med det årets resa i oktober startade SSHL-flickorna en flickgrupp i Wagve som kallar sig Empowered Girls. Gruppen består av tonårsflickor från byn och syftet med gruppen är att stärka flickorna gällande deras kunskapen rörande hälsa, sexualitet och mens. Gruppen visade sig vara viktig för dem och de fortsätter att träffas regelbundet.
2017
Skolan har 100 elever
Första volontärresan med vuxna genomfördes i början av januari 2017. Fokus på personal och vidareutbildning.
Under våren somnar Mama Norah in, efter ett långt liv där hon har gjort skillnad både i sin hemby, för sin familj men även så långt bort som i Sverige.
TAB gör sitt andra år i Wagve.
Oroligheter pågår under valperioder i Kenya och därav blev elevresan i oktober 2017 inställd. Skolan var också stängd under perioder pga landets oroligheter. Dock fortsätter vi att bygga för att färdigställa de första klassrummen i det nya skolhuset. I september det året tas de första klassrummen i bruk.
2018
Skolan har 120 elever
Vi inviger Bengt Casterud Memorial Library efter en minnesgåva från familjen Casterud. Ett välbehövligt och efterlängtat tillskott.
Flera toaletter har också färdigställts då skolan nu får ökade krav eftersom vi har så många elever.
TAB gör sin tredje sommar i Wagve
Lions donerar 50% av intäkterna från Sigtuna Stadslopp till oss
I oktober reser vi igen med en grupp och vi har med oss hundratals böcker till det nya biblioteket.
2019
Skolan har 140 elever.
TAB gör sin fjärde sommar i Wagwe.
Under hösten har den nya skolbyggnaden fått ett efterlängtat tak och en egen solcellsanläggning.
Vi deltar återigen som funktionärer vid Sigtuna stadslopp och Lions är lika generösa i år med 50% av vinsten från loppet.
Det blev ingen resa detta år.
2020
Lagom till skolstart i januari har vi fått igång solcellsanläggningen och dragit in el i stora skolbyggnaden. Nu kommer ytterligare en vuxengrupp med volontärer och installerar nätverk i biblioteket med en GSM-hotspot och ett antal begagnade datorer som en grupp elever vid SSHL har renoverat och installerat.
Genom en donation kan vi även starta igång ett eget skrädderi med en anställd sömmerska. två symaskiner köps in till detta. Nu produceras nya uniformer och gamla lagas direkt på skolan.
En ny läroplan tas i bruk från åk 4 och i den kommer slöjd att ingå, så syateljen kommer användas flitigt.
I februari reser vi med en grupp skolelever från Sigtuna och vi har med oss 20 läsplattor. Nu inleder vi digitaliseringen av Mama Norahs på riktigt.
Pandemi!
Det har börjat pratas om ett virus, och dagen efter att gruppen har rest hem börjar världen att stänga ner. Vi har fått en pandemi. I Kenya blir det lock-down från en dag till en annan. Allt stängs ner och det blir krav på munskydd för att få röra sig utanför sin hydda. Vi ställer om, ser till att vår personal och våra elever får matpaket och vår sömmerska assisterad av några lärare börjar producera munskydd. Under ett par månader produceras det 5000 munskydd som vi delar ut till behövande. All undervisning ställs in och ett besynnerligt år tar vid. Vi anpassar verksamheten, när det är möjligt är personalen på skolan och en del elever väljer att komma dit, läser böcker i biblioteket och får lite mat.
Vi får en donation för att borra en brunn. Det är en stor utmaning då det inte finns någon borrad brunn i området. Vi hittar vatten på 144 meters djup.
2021
Nu får skolorna öppna igen och vi har nu 160 elever. Utbildningsministeriet har gjort en plan för att läsa in det förlorade läsåret. 3 läsår ska klaras av på 2 kalenderår. Samtidigt implementeras en ny läroplan från åk 4. Competence Based Curriculum (CBC). Under de kommande två åren komprimeras terminerna, vissa ämnen, såsom idrott, minskas ner och loven mellan terminerna blir kortare.
Vi installerar en solcellsanläggning som driver en vattenpump och vi drar vattenledningar över hela skolområdet. Pumpen hjälper till att pumpa vatten till vattentankar och från tankarna går sedan vattnet ut till vattenposter på området. Friskt, rent vatten!
2022
Verksamheten flyter på, både lärare och elever jobbar hårt och resultaten från 2021 års examen visar väldigt fina resultat. Detta uppmärksammas och rektorer från övriga skolor i regionen kommer på en work shop till Mama Norahs. Vi har nu fått en donation för att äntligen kunna bygga ett administrationshus. Vår personal saknar arbetsrum och har fått stå tillbaka till förmån för utrymmen för eleverna. Nu är det äntligen dags och i februari sätter vi spaden i marken. Huset invigs sen högtidligt i oktober. I april kan vi äntligen besöka Kenya igen och vår ordförande Nina, kassör Ann-Sofie och digitaliseringsansvarige Clara reser dit. Det blir en intensiv vecka med dagliga work-shops för all personal. Vi introducerar G-suite for education som är ett administrationsverktyg från Google, samt Visma för bokföring. Äntligen fick vi fortsätta det arbete vi inlett under 2020. Undervisningen rullar på och i år ska både åk 6 och åk 8 skriva slutexamen. I oktober reser vi igen, nu med en grupp elever, föräldrar och personal från SSHL. Återigen är digitalisering i fokus och vi bär med oss 35 datorer. En grupp elever vid SSHL har använt 250 kasserade datorer och av dom byggt ihop 50 hela och fungerande. Av dessa får vi denna gång med oss 35. Vi har även med ett elektroniskt mikroskop som en första del i utvecklingen av skolans laboratorium. Läsåret avslutas med examen och våra avgångselever får fantastiska resultat, skolan blir bästa skola i länet och alla elever väntar nu med spänning på sina gymnasieplatser. Vi har initierat ett stipendieprogram som gör det möjligt för våra avgångselever att få studera vidare.
2023
Läsåret börjar med att våra avgångselever installeras på sina nya gymnasieskolor och vi har lyckats hitta personliga sponsorer till samtliga- TUSEN TACK! till er som stöttar eleverna till vidare utbildning!
Vi startar nu upp Junior High School, åk 7 i den nya läroplanen, den första skolan i regionen som får skoltillstånd för detta och i och med detta gör vi ytterligare ett intag av betalande elever i åk 7. Vi får anställa ytterligare lärare. Eleverna fortsätter att prestera fantastiska resultat i de nationella proven och i sport. Vi har för första gången en av våra elever som är med och tävlar i nationella skolmästerskap i handboll.
Vi sätter under hösten spaden i marken och börjar bygga vår efterlängtade samlingslokal. Som vanligt gäller ett steg i taget och en massa tålamod när vi bygger. Inflation och kostnadsökningar gör att kostnaderna ökar och bygget får pausas ett par gånger.
I oktober besöker vi skolan med en stor grupp från Sigtuna och har då som tema att gemensamt arbeta med de globala hållbarhetsmålen. Tre dagars workshop avslutas med gemensamma presentationer kring målen och vi får alla lära oss massor. Åk 8 skriver examen och lämnar Mama Norahs med toppbetyg. Vi har hjälpt de allra flesta med egna sponsorer till gymnasiet men behöver ytterligare ett par för att säkerställa att alla kommer igenom gymnasiet!
2024
Vi startar läsåret med 264 elever och den första åk8 som inte ska lämna Mama Norahs utan få fortsätta ett år till. Ett lite lugnare år utan de stora utmaningar vi vant oss vid att hantera kring pandemin. Dock är regionen drabbad av oregelbundna regn och torka vilket ger förlorade skördar och ökade kostnader för mat. En stor utmaning för våra elever och deras familjer då de är helt beroende av att kunna odla själva när ingen inkomst finns i familjen. För första gången får vi gå in och aktivera separata sponsorer till elever för att de ska klara sig och få mat när de inte är på skolan.
Hemma i Sverige gör vi ett stort förändringsarbete med ny utökad styrelse och en tydligare uppdelning av ansvarsområden. Nytt är att vi har Johan Holmberg som ansvarig för den akademiska utvecklingen, framför allt för personalen i Kenya. Johan gjorde två resor till Wagve under 2024. Sen har vi även Robert Berntsson som är givar och insamlingsansvarig, och nu utvecklar ett program för att ni ska kunna få ett fadderbarn och ha kontakt med det.
Vi reser återigen i oktober med en stor grupp från Sverige. Vi har nu med oss datorer och sportutrustning. Personalen får laptops och eleverna restaurerade chrome-books. Under hösten har vi introducerat en AI-klassrums assistent, till allas stora fascination! Vi ser nu kapacitetsbrist i vårt mobila internet och sätter nu som mål att kunna installera en Starlink under 2025. Att brygga den digitala och AI-kunskaps klyftan är vitalt för dessa elevers möjligheter att bryta fattigdom och få rätt kunskaper för att följa med i den digitala utvecklingen. Under vår vecka så har vi även med oss Jenny som jobbar för ESA, European Space Agency, som genomför ett antal rymdprojekt med eleverna på Mama Norah´s. Den första skolan i hela Afrika som får uppleva detta! Vi väcker massor av intresse för naturvetenskap och teknik!
Året stora examensceremoni genomförs i vår egen, halvfärdiga aula! 400 personer fick plats och eleverna fick äntligen uppträda på en scen! Nu jobbar vi vidare med installation av fönster och dörrar samt putsning och målning! Vi hoppas kunna samla in medel för el och belysning till aulan. Sista dagen på vår resa stänger skolan för läsåret. I år har vi inga som slutar då åk 8 nu blir kvar som vår första åk 9. Nu väntar vi ivrigt på läsårsstart i januari 2025!